Het Schoolontbijt

 Blog 1: Hoe gezond is schoolontbijt?

 

Toen ons de vraag werd gesteld om op een aantal basisscholen het schoolontbijt uit te rollen, waren we blij verrast. Zou het mogelijk zijn om schoolontbijt daadwerkelijk in te voeren?

 Waarom wil de politiek dit? En wat vinden de scholen er zelf eigenlijk van in deze tijd van hoge werkdruk bij leerkrachten? Is het eigenlijk wel zo’n goed idee? Lossen we hiermee ook een stukje armoede op? Dragen we voldoende bij aan bewustwording bij ouders en kinderen dat ontbijten belangrijk is? Zijn we niet teveel aan het betuttelen?

Om te beginnen bij de scholen kwamen we er al snel achter dat het lang niet overal op korte termijn haalbaar of wenselijk is. Want waar moet het ontbijt dan plaatsvinden, en hoe kunnen we dit niet ten koste laten gaan van waardevolle lestijd?

Toch waren er ook een aantal scholen waarvoor het schoolontbijt op het goede moment kwam. Met deze scholen gaan we binnenkort aan de slag. En de antwoorden op bovenstaande vragen zullen we in het proces ondervinden en met u delen.

 Deze eerste blog gaat over het gezonde karakter van een schoolontbijt.

 

Op het eerste oog lijken er weinig voorbeelden in het land te zijn. Uiteraard biedt de kinderopvang vaak al voorschoolse opvang, waarbij ontbijt een regulier onderdeel is. Echter de kinderopvang gaf in dit geval aan te weinig plaatsen te hebben om voor alle kinderen van de school om dit te organiseren. Tevens betalen ouders ervoor, terwijl dit nou net niet de bedoeling was. Wel zagen we bij het speciaal onderwijs dat er vaak ‘brood in de kast ligt’ omdat zij vaak te maken hadden met kinderen die geen ontbijt hadden gehad. Dus ook daar ligt toch enige ervaring. En dan hebben we natuurlijk het jaarlijkse Nationaal school ontbijt.

Bij nader onderzoek vragen wij ons af  of het een goed idee is om de ontbijtpilot geheel te modelleren naar de opzet van het Nationaal Schoolontbijt. Aan dit nationale project zitten een aantal haken en ogen, waarbij minder goede punten achterwege zouden kunnen worden gelaten en goede punten zouden kunnen worden overgenomen.

 

Het stimuleren van ontbijten en het hebben van een winstoogmerk

 

Nationale voedselwaakhond Foodwatch wijst ons op problemen omtrent het Nationaal Schoolontbijt. Op hun website wordt uiteengezet hoe het schoolontbijt vooral een reclamemogelijkheid voor betrokken voedselproducenten lijkt te zijn, in plaats van een programma met als primaire opzet het stimuleren van ontbijten door kinderen. Het was bij het ontbijt van 2014 namelijk zo dat sponsorende voedselfabrikanten hebben mogen besluiten welke van hun producten zij in de ontbijtbox van het schoolontbijt aanboden. Het resultaat was dat te zoete, zoute en vette producten de ontbijttafels domineerden, en groente en fruit in het geheel niet werd aangeboden (Foodwatch, 2014). Daarnaast spelen brood en beleg de hoofdrol in het ontbijt, wat te verklaren kan zijn doordat het Nationaal Schoolontbijt origineel is opgezet door Voorlichtingsbureau Brood, en sinds het beëindigen van dit bureau nog steeds onder het Nederlands Bakkerij Centrum valt. Ook in 2017 stopt de organisatie, die zeker niet onpartijdig te noemen valt als het gaat om commercieel belang bij bepaalde voedselgroepen, weer voornamelijk brood en beleg in het ontbijtpakket. Hoewel er op vraag van Foodwatch sinds 2014 enige aanpassingen zijn gemaakt in het ontbijt, is op de site van het Nationaal Schoolontbijt nog steeds te zien dat het ontbijt vooral uit brood met tamelijk bewerkt beleg bestaat, waaronder suikerrijke producten als appelstroop, jam en cruesli (Nationaal Schoolontbijt, 2017).

Het is begrijpelijk dat commerciële voedselproducenten willen verdienen aan de samenwerking die ze aangaan. Een campagne die kinderen vooruit zou moeten helpen schiet haar doel echter voorbij als deze wordt ingezet voor financieel gewin. Een dergelijke campagne kan dan meer kwaad dan goed doen, aangezien zij kinderen al vanaf jonge leeftijd kan stimuleren om ongezonde producten te verkiezen boven gezondere producten. Niet het voedzaam en gezond zijn, maar een winstoogmerk bepaalt dan welke voedingsmiddelen als voorbeeld worden gesteld om over te nemen voor een gezond ontbijt thuis.

De gezondheid van ontbijten: snelle en langzame koolhydraten

Er zijn een aantal elementen waar rekening mee moet worden gehouden bij het maken van keuzes met betrekking tot het organiseren van een schoolontbijt. Ontbijten met ongezonde producten hoeft ten eerste niet zuiver van goede invloed te zijn op het welzijn van kinderen. Voeding beïnvloedt het energiepeil van de mens via de bloedsuikerspiegel. Hierbij bestaat een onderscheid tussen snelle en minder snelle koolhydraten, waarbij met meer suikerrijke en bewerkte producten sneller werkende koolhydraten (suikers) worden gegeten. Deze snelle suikers hebben als voordeel dat er snel energie wordt vrijgegeven aan het lichaam, maar dit is niet altijd voordelig voor kinderen die op school grotendeels stil zitten en slechts een deel van de dag (intensief) bewegen. Koolhydraten die langzamer verwerkt worden genieten de voorkeur, aangezien kinderen de gehele dag energie nodig hebben om zich te concentreren. Bijkomend voordeel is dat deze koolhydraten minder grote pieken in de suikerspiegel teweegbrengen, in tegenstelling tot snelle suikers die eerst zorgen voor een fijne piek in energie, maar vervolgens voor een dip in energie en dus concentratie. Kinderen kunnen hierdoor eerst hyperactief, en vervolgens moe en hangerig worden.

Natuurlijk gaat het ook bij ontbijten om een gezonde balans, en is het zeer logisch dat kinderen niet altijd honderd procent gezond ontbijten. Naast redenen van concentratie is het echter belangrijk dat een gezond voorbeeld wordt gesteld, omdat voorbeeld doet volgen en het al mooi zou zijn als ouders een deel van een gezond voorbeeldontbijt hun kinderen thuis ook zullen voorschotelen.

Kinderobesitas

Goed om ook te noemen is het feit dat in Nederland maar liefst één op elke zeven kinderen te dik is (Foodwatch, ‘Meer informatie’, 2014). Hoewel het verband tussen het hebben van een gezond gewicht en ook daadwerkelijk lichamelijk en mentaal gezond zijn niet opgaat voor ieder mens, is het goed om deze feiten te noemen om te laten zien dat de balans van voeding ook in Nederland de verkeerde kant op lijkt te slaan. Wat er daadwerkelijk wordt gegeten illustreert het volgende citaat: ‘veel kinderen ontbijten wel met brood. Maar slechts 8 procent van alle basisschoolleerlingen krijgt genoeg groente binnen en niet meer dan 28 procent eet voldoende fruit’. Op te merken valt hier helaas ook bij dat 85 procent van de kinderproducten in supermarkten te vet, te zout of te zoet is (Foodwatch, ‘Meer informatie’, 2014).

Goed voedsel voor individu, maatschappij en wereld

Zoals hierboven is te lezen is gezond voedsel van belang voor tal van individuele en maatschappelijke processen, voor zowel kinderen als volwassenen. Beleidsmakers doen er dus goed aan om voor de gezondere voedselkeuze te pleiten. Verschillende instituten die zich bezig houden met voedingsleer zijn niet in overeenstemming over het juiste voedselpatroon voor de mens, en samen met constante vooruitgang in wetenschap over voedsel is het moeilijk om onomstreden vast te stellen welk voedselpatroon het beste zou kunnen worden gestimuleerd. Waar inmiddels wel een redelijke consensus over bestaat, is het belang van het eten van groente en fruit. Daarnaast bevelen zowel het Voedingscentrum als andere partijen in de voedingswetenschap aan om volkorenproducten te verkiezen boven graanproducten met sneller te verteren koolhydraten (zoals volkorenbrood en zilvervliesrijst boven wit- en bruinbrood respectievelijk witte rijst). Bewerkte producten met veel (geraffineerde) suiker, (trans)vetten en te veel zout zouden in dit licht zo weinig mogelijk moeten worden gegeten, en worden door het voedingscentrum dan ook als uitzonderingsproducten bestempeld.

Juist omdat de koppeling tussen commercie en ongezonde en bewerkte producten zo sterk is, is het zowel praktisch als moreel gezien belangrijk om een schoolontbijt vorm te geven naar een standaard die gezond voedsel voorop stelt. Daarbij geniet het de voorkeur om ten minste te kiezen voor een groter aandeel van groenten en fruit en om het gedeelte graanproducten in het ontbijt tenminste volkoren graanproducten te laten zijn. Verder is een goede ontwikkeling van het Nationaal Schoolontbijt de keuze voor een glutenvrije optie. Kanttekeningen zijn te plaatsen bij de voedingswaarde van de sterk bewerkte glutenvrije crackers, maar het aanbieden van een product voor kinderen die geen gluten kunnen verdragen is zeker een positief begin.

Focus op groenten en fruit

Afhankelijk van het belang dat wordt gehecht aan de natuur, het milieu en klimaat en het welzijn van dieren in voedselproductie, valt het aan te bevelen om te kiezen voor een plantaardig of in ieder geval vegetarisch ontbijt. Het Nationaal Schoolontbijt bevat geen vleesproducten, maar wel veel zuivel. Qua wenselijkheid hiervan ligt het eraan vanuit welk voedingsparadigma wordt gekeken,  maar meer zuivelvrije opties (bijvoorbeeld haver- of amandelmelk, soja- of kokosyoghurt) zouden een goede keuze kunnen zijn. Om te zorgen dat kinderen met intoleranties ook met een gerust hart mee kunnen eten, is het sowieso aan te bevelen het zwaartepunt van het ontbijt veel meer op groentes en fruit te leggen. Heel veel producten in het pakket bevatten gluten en/of zuivel, en groenten en fruit zijn naast gezond ook door de meeste mensen te eten.

In alle gevallen geldt dat hoe minder bewerkt het voedsel is, hoe beter voor lichaam en geest. Dit is ook voordeliger als we het hebben over het beperken van afval: groenten en fruit zitten vaak in minder tot geen (plastic) wegwerpverpakking. Als lokaal gekweekt en seizoensgebonden groente en fruit wordt aangeboden, is men helemaal goed bezig. Lagere kweek- en/of transportkosten vormen een minder grote invloed op CO2-uitstoot, die één van de grotere negatieve gevolgen van het produceren, vervoeren, verkopen en eten van voedsel vormt. Ook het excessief oogsten van voedsel uit verre gebieden die niet zijn berust op de Westerse vraag wordt zo beperkt, terwijl lokale voedselproducenten kunnen profiteren van een vraag naar hun producten.

 

Samenvatting:

  • Het is aan te bevelen om veel groenten en fruit, volkoren in plaats van witte en bruine graanproducten, en weinig tot geen bewerkte, suiker- en transvetrijke en zoute producten in het ontbijt op te nemen. Daarnaast is het verstandig om ook gluten- en zuivelvrije producten aan te bieden in het pakket. Als het daarbij lukt om zo weinig mogelijk te werken met (kleine) plastic verpakkingen en meer met voordeelverpakkingen, papier en onverpakte producten, zou dat de voorkeur genieten. Om ook rekening te houden met milieu en klimaat en het internationale voedselvraagstuk, is het goed om de focus te leggen op lokale en seizoensgebonden producten.
  • Focus op doel: merkgerichtheid versus gezonde producten
  • Lokale en goedkopere versus a-merken: met wie werk je samen?
  • Werk samen met een voedingsdeskundige

Heeft u ervaringen met schoolontbijt? Of vragen naar aanleiding van deze blog? Wij horen het graag!

Bronnen